John Baskerville

John Baskerville

De Engelse lettergieter en drukker John Baskerville werd in 1706 geboren in Wolverley. 
In 1750 richtte hij een papiermolen, een lettergieterij en een drukkerij op. Zo werd hij de uitvinder en eerste fabrikant van gesatineerd offsetpapier.

Na zorgvuldige voorbereiding toonde hij in 1754 de eerste door hem ontworpen letters en in 1757 stelde hij zijn eerste boek, de beroemd geworden uitgaven van Milton, voor. Daarna speelde een groot gedeelte van zijn carrière zich af in de universiteit van Cambridge.

Zijn beroemdste druk is een uitgave van Juvenalis (1761). Door de openheid van het door hem ontworpen letterbeeld, de toepassing van een open zetwijze en het gebruik van een papier van egale, glanzende oppervlakte, kreeg zijn werk in Europa grote aandacht.

Pas na zijn dood in 1775 werden het grootste deel van het lettermateriaal, de geheime inktformule en de papierglansmethode verkocht aan de fransman Caron de Beaumarchais. Deze drukte met de Baskerville-letters een 70-delige uitgave van Voltaire (1785-89).

Het zal je dus niet verbazen dat we trots zijn om zo’n historisch geladen naam voor de drukwereld te dragen als drukkerij!