duurzaam-drukwerk

Duurzaam drukwerk, resultaat van voortdurend innoveren en reflectie

In een wereld waar duurzaamheid steeds meer een prioriteit wordt, gaan wij bij Drukkerij Baskerville continue actief op zoek naar milieuvriendelijke producten en manieren om zo duurzaam mogelijk te ondernemen, zodat jouw drukwerk zo weinig mogelijk impact heeft op de leefbaarheid van onze planeet.

We kunnen dus nu met trots zeggen dat we als eerste en voorlopig nog enige drukkerij in België een nieuw innovatief en duurzaam papier aanbieden, een papier gemaakt met grondstoffen van Nederlandse organische reststromen.

Hiermee versterken we dan ook ons engagement voor het milieu en onderstrepen we onze rol als pionier in het vervaardigen van milieuvriendelijk drukwerk.

Deze duurzame keuze is echter slechts een onderdeel van onze bredere inspanningen om niet alleen de impact van onze producten op de natuur te verminderen, maar ook om actief bij te dragen aan het herstel ervan door middel van strategische samenwerkingen, zoals met Go Forest, waarmee we jaarlijks bomen planten.

Met deze nieuwe papiersoort in ons assortiment en de samenwerking om blijvend bomen bij te planten nodigen we onze klanten uit om samen met ons een groenere toekomst te omarmen. Op deze manier dragen ook wij ons steentje bij.

Revolutionair duurzaam voorBIJ© papier, een exclusieve innovatie van Waardewenders

Drukkerij Baskerville introduceert trots een uniek, milieubewust papier, ontwikkeld door het Nederlandse Waardewenders, een voorloper in het creëren van duurzame oplossingen.

Dit innovatieve papier, het eerste in zijn soort in België, is vervaardigd met geavanceerde, duurzame technologieën die de ecologische voetafdruk aanzienlijk verlagen.

De bermgrasvezels in het papier komen uit ecologisch beheerde bermen. Organische reststromen en gerecycled papier maken deel uit van de grondstof voor dit nieuwe papier.

Daardoor zijn er veel minder nieuwe grondstoffen nodig en vervangen we de traditioneel gebruikte grondstoffen door duurzamere alternatieven. De eindproducten zijn ook volledig recyclebaar en verkrijgbaar in verschillende grammages.

Bovendien is het papier ongebleekt wat maakt dat men voor de productie van dit milieuvriendelijk papier geen gebruik maakt van chemicaliën en dus een natuurlijke kleur met spikkel behoud.

De productie wordt volledig voorzien van groene stroom wat op zich ook goed is ter bevordering van een schoner milieu.  Met het productieproces op Nederlandse bodem en de lokale herkomst van reststromen is de transportafstand beperkt en reduceren we zo dus ook de CO2-uitstoot. Voor elke 100 kilo voorBIJ©-papier gebruiken we 35 kilo vers gemaaid bermgras.

Factsheet voorbij papierDoor samenwerkingen met leveranciers die duurzaam ondernemen bieden we onze klanten duurzamere producten aan, die niet alleen superieur zijn in kwaliteit en prestatie voor drukwerk van onder andere brochures, briefpapier, visitekaartjes, flyers en ander drukwerk, maar die ook de milieu-impact van alle producten drastisch reduceren.

Met de keuze voor dit papier ondersteunt Baskerville jouw eco drukwerk EN dragen we bij aan een groenere planeet, terwijl jullie genieten van de uitzonderlijke kwaliteit die onze drukkerij garandeert.

Groener groeien: Onze inzet voor een duurzame toekomst met Go Forest

Baskerville heeft 360 bomen gepland in 2023 via Go Forrest

Bij Baskerville begrijpen we dat ware duurzaamheid een actieve inzet vereist, verder kijkend dan alleen ons productaanbod. Daarom zijn we naast onze zoektocht naar duurzame alternatieven ook trotse partner van Go Forest, een organisatie die zich inzet voor het planten van bomen en het herstellen van bossen wereldwijd.

Deze samenwerking benadrukt onze toewijding aan milieubehoud en stelt ons in staat om een directe impact te hebben op de planeet. Zo zijn we blijvend op zoek naar manieren om ons productieproces zo co2-neutraal mogelijk te maken.

Elk jaar dragen we bij aan het planten van bomen. Zo hebben we in 2023 een totaal van 360 bomen laten planten, waarmee we niet alleen de biodiversiteit ondersteunen, maar ook bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Door ons gecertificeerde partnerschap met Go Forest en het daarbij behaalde certificaat bewijzen we dat onze bijdragen aan een duurzame samenleving niet stopt bij een missie statement, om groener te drukken, maar dat wij ook actief bij dragen aan een groenere wereld om zo een positieve impact te maken.

Waarom kiezen voor duurzaam drukwerk?

In de hedendaagse wereld, waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, is kiezen voor duurzaam producten niet alleen een ethische beslissing maar ook een praktische. Door te kiezen voor milieuvriendelijke drukopties en gerecycleerde materialen, zoals het revolutionaire papier van Waardewenders, dragen klanten actief bij aan de vermindering van de ecologische voetafdruk.

Met deze milieuvriendelijke keuze kan ook jij het verschil maken want zo verklein jij ook jouw ecologische voetafdruk.

Linne print duurzaam op de nieuwe Heidelberg Versafire bij Baskerville
Linne print duurzaam op de nieuwe Heidelberg Versafire bij Baskerville

Duurzaam drukwerk maakt gebruik van minder hulpbronnen, zorgt voor minder afval en ondersteunt herbebossingsinspanningen, waardoor het een positieve impact heeft op onze planeet. Dit besluit weerspiegelt niet alleen een commitment aan het milieu maar biedt ook bedrijven en consumenten de kans om hun merk te versterken als een voorstander van duurzame praktijken.

Digitaal drukken waar mogelijk

Wanneer onze klanten bij ons hun drukwerk bestellen kijken we altijd eerst naar het formaat en de oplage. Voornamelijk deze twee parameters bepalen de manier waarop we het papier gaan bedrukken of printen. Het is steeds cruciaal om de meest efficiënte manier van produceren te kiezen.

Dit niet alleen voor de kostprijs, die uiteraard ook zeer belangrijk is voor de klant, maar ook voor de ecologische voetafdruk van het drukwerk. Zo kiezen we in bepaalde gevallen voor offset drukwerk, en in andere gevallen voor digitaal drukwerk

Veelgestelde vragen over duurzaam drukwerk

Is natuurbehoud en papiergebruik te combineren?

Hout is een volwaardig hernieuwbare grondstof op voorwaarde dat het afkomstig is van bossen die op een duurzame manier beheerd worden. Duurzaam bosbeheer streeft ernaar de betere bomen tot volwassen exemplaren te doen groeien en hierdoor de absorptie van CO2 door fotosynthese te bevorderen.

Duurzaam bosbeheer impliceert wel dat bossen op regelmatige tijdstippen uitgedund worden. Dit uitdunningshout, vaak van geringe omvang, vertegenwoordigt ongeveer 50 % van de grondstoffen voor de Europese papierindustrie.

In bepaalde tropische gebieden (het Amazonewoud en Indonesië) bestaan plantages van bepaalde houtsoorten, die specifiek voorbestemd zijn voor de papierindustrie: eucalyptus en acacia.

De massale ontbossingen in deze regio’s kunnen niet toegeschreven worden aan de papierindustrie, maar worden veroorzaakt door de uitbreiding van oppervlaktes voor landbouw (soja, palmolie) en veeteelt.

Het hout dat gewonnen wordt uit bossen levert in de eerste plaats kwalitatief materiaal aan de houtnijverheid, die het verwerkt tot meubels, bouwmaterialen en andere hoogwaardige toepassingen. De zagerijen gebruiken hierbij het grootste deel van de stam van een volwassen boom. De andere delen van de boom gaan niet verloren.

Zo zijn de takken en de kruin van de boom bestemd voor de productie van papierpulp of dienen als brandhout. De papierindustrie maalt tenslotte het zaagmachineafval tot kleine stukjes houtchips. Deze chips zijn een belangrijk onderdeel van de houtaanvoer voor de papierindustrie. De basisgrondstoffen van papier en karton zijn dus natuurlijk én hernieuwbaar.

Om een hernieuwbare bron van grondstoffen te blijven, moeten bossen beheerd worden op een duurzame manier. De Belgische papierindustrie zet zich hiervoor al jaren in via samenwerkingen met verschillende certificatie-instellingen.

Zij garanderen dat het voor de papierproductie gebruikte hout van een duurzaam beheerd bos komt. De twee bekendste certificaten zijn FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification Schemes).

Deze verzekeren dat de eigenaars de bossen goed onderhouden, regelmatig heraanplanten en de vereiste sociale, economische en ecologische waarden respecteren. Daarnaast moeten alle schakels van het productieproces transparant zijn. Met andere woorden: het hele omvormingsproject van houtvezel tot papier moet traceerbaar zijn en telkens voldoen aan de opgelegde eisen  om het duurzaamheidslabel te verkrijgen. (bron: www.papier.be)

Hoe duurzaam is papier?

Alles begint met houtpulp als grondstof voor de productie van papier. Dat hout is een hernieuwbare en dus onuitputtelijke grondstof, op voorwaarde dat die afkomstig is uit bossen die steeds vaker gecertificeerd zijn als duurzaam. Dan is er oud papier. Dat is geen afval, maar ook een grondstof die eenvoudig gerecycleerd wordt voor de productie van nieuw papier.

Deze gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen zijn het alfa en omega van de duurzaamheid van de papierketen.

De papierketen is een pionier in de circulaire of kringloopeconomie en ze vermijdt zoveel mogelijk het onnodige gebruik van grondstoffen uit het bos. In de klassieke lineaire economie waarin fossiele grondstoffen de hoofdrol spelen, eindigt het leven van een product na gebruik.

Dat is niet het geval voor papier en karton. In Europa wordt liefst 72% van het papier en karton gerecycleerd, wat van de Europeanen de wereldwijde recyclagekampioenen maakt.

Jaarlijks wordt in België 1,7 miljoen ton oud papier en karton opgehaald. Slechts 20% van het geproduceerde papier en karton kan niet gerecycleerd worden: mensen houden immers ook papierproducten bij (boeken, foto’s, kranten, …) en bepaalde papiersoorten, zoals toiletpapier en tissues, kunnen meestal niet worden gerecycleerd.

Ruim de helft van de vezels waar papier van wordt gemaakt is afkomstig van oud papier. Om de kwaliteit van papier en karton te garanderen, worden er ook verse houtvezels toegevoegd. De houtvezels uit gerecycleerd papier kunnen immers maar 4 tot 7 keer hergebruikt worden.

Aan het einde van zijn levenscyclus is papier, dat bestaat uit plantaardige grondstoffen, ook op korte tijd biologisch afbreekbaar.

Bovendien wordt zo’n 95% van het afval en de restproducten die ontstaan bij productie gevaloriseerd, bijvoorbeeld als bodemverbeteraar in de landbouw (kalk) of zelfs vulling voor de kattenbak. (bron: www.papier.be)

Is papier recycleren duurzaam?

Bij gerecycleerd papier wordt bestaand (oud) papier met water vermengd en worden vervuilingen en inkt uit het papier gehaald. Daarna wordt het verwerkt tot ‘nieuw’ papier. Een voordeel hiervan is dat er op deze manier geen nieuwe papiervezels nodig zijn.

Nieuwe papiervezels zijn afkomstig uit natuurlijke materialen zoals bomen; er worden dus minder bomen gekapt. Papier kan maar liefst 4 tot 7 keer worden gerecycled. Een ander voordeel is dat papierfabrieken, die gerecycleerd papier maken, minder energie, minder water en chemicaliën gebruiken om dit soort papier te maken.

Wie kiest voor gerecycleerd papier levert tegenwoordig niet meer in op kwaliteit, performance, uiterlijk of witheid. Er is namelijk een enorme vooruitgang geboekt in de productie van gerecycleerd papier. Waar je vroeger nog duidelijk kon zien dat papier gerecycleerd was is dat tegenwoordig niet noodzakelijk het geval.

Bij Baskerville staat duurzaamheid centraal in alles wat we doen. Onze inzet voor het milieu weerspiegelt zich in ons unieke aanbod van milieuvriendelijk papier, onze samenwerking met Go Forest, en onze voortdurende inspanningen om duurzame praktijken te bevorderen.

Wij moedigen onze klanten aan om voor hun volgende project voor milieubewust digitaal drukken te kiezen, indien mogelijk en zo samen met ons een positieve impact op het milieu te maken. Voor meer informatie over onze duurzame drukopties of om een bestelling te plaatsen, nodigen wij je uit contact op te nemen via ons contactformulier.

Laten we samenwerken aan een klimaatneutraal drukwerk.