kleurgebruik-promotionele-verpakkingen

De psychologie achter kleurgebruik in promotionele verpakkingen

In een wereld waar je iedere dag blootgesteld wordt aan een berg aan informatie en reclame, is het belangrijk voor bedrijven om op te vallen. Om de aandacht en eventuele emoties vast te pakken van je doelpubliek.

Een goede manier om dat te doen, is door de kleuren van je verpakkingen zorgvuldig te kiezen. Kleuren kunnen namelijk veel invloed hebben op hoe mensen denken en voelen.

In dit artikel gaan we kijken naar de rol van kleuren in verpakkingen. We bespreken ook de psychologie van kleuren en hun effect op consumenten. Als lokale drukker uit de omgeving van Antwerpen met ervaring in het maken van promotionele verpakkingen, geven we je graag tips en inzichten over dit onderwerp.

Het belang van kleur in verpakkingsontwerpen

Kleur is een belangrijk onderdeel van verpakkingen. Het trekt de aandacht en zorgt ervoor dat mensen je product willen kopen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat:

 • ongeveer 90% van de snelle beslissingen of impulsaankopen die mensen maken over producten, te maken hebben met kleur.
 • 93% van de consumenten baseert zich op het visuele aspect bij het overwegen van nieuwe producten.
 • 85% van de consumenten zegt dat kleur alleen al een primaire reden is om een product te kopen.

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over welke kleuren je gebruikt voor je verpakkingen.

Ook kan kleur zorgen voor herkenning. Als mensen een bepaalde kleur zien, denken ze vaak aan een specifiek merk of bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan rood en Coca Cola, of blauw en Nivea. Door de juiste kleur te kiezen, kun je dus zorgen dat jouw product opvalt en makkelijk te herkennen is.

De psychologie van kleuren en hun effect op consumentengedrag

Kleuren kunnen emoties oproepen bij mensen. Dit komt doordat onze hersenen kleuren op een bepaalde manier verwerken. Hierdoor kunnen kleuren invloed hebben op hoe we ons voelen en wat we denken. Dit is de reden dat kleurpsychologie belangrijk is in marketing en verpakkingen.

De betekenis van kleuren verschillen nogal, en mensen associëren bepaalde kleuren ook met bepaalde gevoelens. Kleuren zoals: Rood staan bijvoorbeeld voor passie, energie en kracht, terwijl blauw rust, vertrouwen en stabiliteit uitstraalt. En groen bijvoorbeeld wordt vaak geassocieerd met natuur, groei en duurzaamheid.

Door te begrijpen welke gevoelens en associaties kleuren oproepen, kun je beter inspelen op de behoeften en emoties van je doelgroep. Dit helpt je om een succesvolle marketingstrategie te ontwikkelen, waarbij kleurpsychologie in verpakkingen een grote rol speelt.

Populaire kleuren en hun associaties in verschillende industrieën

In elke industrie zijn er kleuren die vaker gebruikt worden dan andere. Dit komt omdat sommige kleuren beter passen bij bepaalde producten of diensten. Laten we eens kijken naar enkele populaire kleuren en hun associaties in verschillende sectoren:

 1. Voeding: Rood en geel zijn populaire kleuren in de voedingsindustrie. Rood kan eetlust opwekken, terwijl geel vrolijkheid en energie uitstraalt. Denk aan bekende merken zoals McDonald’s en Lay’s. Groen wordt ook vaak gebruikt om een natuurlijke, gezonde uitstraling te geven, zoals bij biologische producten.
 2. Technologie: Blauw is een favoriete kleur in de technologische sector. Het straalt betrouwbaarheid en stabiliteit uit, wat belangrijk is voor technische producten. Bekende voorbeelden zijn Samsung, Intel en IBM. Zwart en zilver worden ook veel gebruikt, omdat ze een gevoel van luxe en moderniteit geven.
 3. Gezondheid en welzijn: Groen en blauw zijn populaire kleuren in deze industrie, omdat ze een gevoel van rust en genezing geven. Denk aan merken zoals Dove en Oral-B. Wit wordt ook vaak gebruikt om een gevoel van zuiverheid en hygiëne te creëren.
 4. Mode en kleding: In de mode-industrie zijn er geen vaste regels voor kleurgebruik. Het hangt af van trends en de stijl van het merk. Zwart en wit zijn tijdloze kleuren die vaak gebruikt worden, omdat ze elegantie en eenvoud uitstralen.

Tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor uw verpakking

Het kiezen van de juiste kleuren voor je verpakking is een belangrijke beslissing. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

 1. Ken je doelgroep: Onderzoek welke kleuren aanspreken bij je doelgroep. Dit kan per leeftijd, geslacht en cultuur verschillen. Houd hier rekening mee bij het kiezen van kleuren.
 2. Onderscheid je van concurrenten: Kijk naar de kleuren die je concurrenten gebruiken en kies kleuren die anders zijn. Zo val je op in de schappen en onderscheid je jezelf van de rest.
 3. Consistentie: Zorg voor consistentie in je kleurgebruik. Gebruik dezelfde kleuren op al je verpakkingen, promotiemateriaal en online uitingen. Zo creëer je herkenbaarheid en versterk je je merkidentiteit.
 4. Testen: Test verschillende kleurcombinaties en ontwerpen om te zien welke het beste werken. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een focusgroep organiseren of online enquêtes afnemen.

Door rekening te houden met kleurpsychologie en de bovenstaande tips, kun je effectieve verpakkingen ontwerpen die de aandacht trekken en het gewenste effect hebben op je doelgroep. Zo draagt het juiste kleurgebruik bij aan een succesvolle marketingstrategie.

Case studies van effectieve kleurgebruik in verpakkingen

Als drukker die onder andere promotionele verpakkingen drukt, denken wij altijd graag mee met onze klanten om hun huisstijl zo goed mogelijk te vertalen voor hun marketing en branding materialen. Zo hebben we in het verleden bijvoorbeeld mee aan de wieg gestaan van enkele succesvolle campagnes zoals:

CAse 1: Spirula

De display voor Algo Ritme prijst het product Spirulina aan, een natuurlijk voedingssupplement. Dit merk wil zich onderscheiden van de vele andere (goedkopere) algen door de natuurlijke teeltwijze en de daardoor beperkte productie. De display prijst een combinatie van een startpakket, met duurzaam opbergpotje en hervullingen aan. De combinatie van het ruim naast elkaar zetten van de producten met het gebruik van groene kleuren (zuiverheid)  en goud (waardevol) geven een exclusieve uitstraling aan de producten en maken de display geschikt om in apotheken en de betere biowinkels te plaatsen.

Case 2: Make up eraser

Voor onze klant MakeUpEraser mochten we een display uitwerken die de verschillende producten moet aanprijzen binnen de verschillende verkooppunten. Aangezien de verpakkingen uitgevoerd zijn in roze en wit, kleuren die geassocieerd worden met schoonheid, vrouwelijkheid en reinheid, werden deze doorgevoerd in het ontwerp van de display. Zo creëerden we een eenheid die eruit springt op de toonbank of de winkelrekken. De slogan die verwijst naar de ecologische troeven van de producten werd in contrasterend groen geplaats om extra aandacht te vragen.

Case 3: Yaka

Voor de spreads en sauzen van het Ghanese voedingsmerk Yaka ontworpen wij een reeks van verpakkingen en toonbankdisplays met als doel zowel het merk bekendheid te geven als verschillende producten van het assortiment samen aan te bieden. De felle kleuren rood geel groen in combinatie met witte achtergrond en zwarte tekst refereren onmiskenbaar naar Afrika, vrolijkheid, uitbundigheid en naar de gebruikte ingrediënten. De wisselende achtergrondkleuren op de etiketten matchen meteen perfect met de inhoud van de verpakking. Het samen zetten van de display en de verschillende combinatie-paketten op de winkelrekken maakt er en attractief geheel van.

Wil je dat jouw verpakkingen ook een bepaald gevoel oproepen bij je doelpubliek?

Veelgestelde vragen over kleurpsychologie in verpakkingen

 1. Hebben kleuren altijd hetzelfde effect op iedereen? Nee, kleuren kunnen verschillende effecten hebben op mensen, afhankelijk van hun cultuur, persoonlijke voorkeuren en eerdere ervaringen. Het is belangrijk om je doelgroep te onderzoeken en te begrijpen welke kleuren het beste aansluiten bij hun behoeften en verwachtingen.
 2. Is er een kleur die altijd werkt voor alle soorten producten? Er is geen universele kleur die voor elk product werkt. De keuze van kleuren hangt af van het type product, de doelgroep en het imago dat je wilt uitstralen. Het is belangrijk om een kleurenschema te kiezen dat past bij je merkidentiteit en de boodschap die je wilt overbrengen.
 3. Hoeveel kleuren moet ik gebruiken in mijn verpakking? Er is geen vast aantal kleuren dat je moet gebruiken in je promotionele verpakking. Het hangt af van je ontwerp en de boodschap die je wilt overbrengen. Over het algemeen is het aan te raden om niet te veel kleuren te gebruiken, omdat dit het ontwerp druk en onoverzichtelijk kan maken. Focus op enkele belangrijke kleuren die goed samengaan en je merkidentiteit versterken.
 4. Zijn er bepaalde kleurencombinaties die ik moet vermijden? Sommige kleurencombinaties kunnen onaantrekkelijk of moeilijk te lezen zijn, zoals rood en groen, of blauw en paars. Het is belangrijk om kleuren te kiezen die goed contrasteren en aangenaam zijn voor het oog. Houd ook rekening met kleurenblindheid en zorg ervoor dat je ontwerp voor iedereen toegankelijk is.
 5. Moet ik mijn verpakking aanpassen voor verschillende markten? Het kan nodig zijn om je verpakking aan te passen voor verschillende markten, vooral als er culturele verschillen zijn in kleurassociaties en verwachtingen. Onderzoek de markt en pas je verpakking aan op basis van lokale voorkeuren en normen. Dit kan helpen om je product beter te laten aansluiten bij de doelgroep en je verkoop te stimuleren.

 

Wil je met jouw bedrijf ook aan de slag met kleurrijke verpakkingen voor jouw producten? Aarzel dan niet en neem contact met ons op zodat we samen de mogelijkheden kunnen bekijken!